‘Slimme Zorg!’

Reactie Reflectie ZorgKracht

‘Slimme Zorg!’

„Veel mensen denken helaas dat de zorg van hun bordje af is als hun familielid eenmaal is opgenomen in een verpleeghuis”, vertelt een woordvoerder tegen het Eindhovens Dagblad (ED).

Deze uitspraak wekt de suggestie alsof mensen, de mantelzorgers, die hun naaste hebben bijgestaan, betrokkenheid zouden afwentelen. Verpleeghuizen stellen participatie van mantelzorgers nog wel eens ter discussie. In de verhalen uit de praktijk blijkt dat mantelzorgers die vooral willen dat hun naaste zorg op maat krijgt, nogal eens als bemoeizuchtig worden aangemerkt. Bemoeizorg lijkt ons een beter woord aangezien een mantelzorger niet na een opname de naaste en zijn of haar zorgtaken kan loslaten. Echter is integratie van mantelzorgdeskundigen, want dat zijn ze, een sta in de weg. Vaste medewerkers willen de zorg graag binnen het systeem van de afdeling voorzetten binnen hun tijdspad en methodiek. Gezien de huidige krapte is er geen of amper ruimte clientgericht te werken met alle gewoonten en gebruiken van een client vaak aangereikt door de mantelzorger.

Minister Helder noemt ‘slimme zorg’ in éen adem met het optrommelen van de vaak al overbelaste mantelzorgers die de nood in de zorg kunnen doen afnemen. Mantelzorgers waarvan er in ons land inmiddels 4.4 miljoen zijn. Met kinderen, een baan, een eigen bedrijf of studerend. Werkgevers zijn nog steeds niet in staat de werknemer ruimte te geven voor deze taakinvulling op enkele bedrijven na. Met de enorme toename aan ouderen en de vraag om zorg komt er nog meer druk te staan op de zorg, op mantelzorgers maar ook op de economie.

“Niet voor de leuke dingetjes. Helpen met douchen en aankleden behoren ook tot de taken” waarvoor de Brabantse woongroep ondersteuning vraagt. Calculeert Minister helder de aansprakelijkheid, risico’s op velerlei gebied tijdens de zorg van cliënten die hoog in de Zorgzwaarte geclassificeerd zijn ook in? Noodgrepen zonder risico’s te overzien vraagt nog meer van de al overbelaste zorgprofessional. Nog belangrijker, mag de mantelzorger eindelijk weer partner, dochter of zoon zijn…?

Wil jij tijdens onze intervisies maatschappelijke thematiek bespreken en delen met vakgenoten? Schrijf je in bij Reflectie ZorgKracht!

 

Jessica Beijer en Ellen Meerveld  |  Reflectie ZorgKacht

Praat mee: Zou jij als familielid bijspringen in een verpleeghuis?

Het Brabants verpleeghuis Vitalis roept familie en mantelzorgers op om bij te springen in haar wooncentra: ‘Wij kunnen dit niet alleen.’ Zou jij als familielid bijspringen in een verpleeghuis?

De Brabantse zorginstelling Vitalis nodigde de afgelopen maanden familieleden en mantelzorgers uit om te praten over een samenwerking. „Veel mensen denken helaas dat de zorg van hun bordje af is als hun familielid eenmaal is opgenomen in een verpleeghuis”, vertelt een woordvoerder tegen het Eindhovens Dagblad (ED).

Toenemende zorgkloof

„Door vergrijzing zijn we steeds meer op onszelf aangewezen in de zorg,” vertelt minister van Langdurige Zorg, Conny Helder, in Nieuwsuur. „Het aantal mensen dat in de zorg werkt, stijgt niet mee met het aantal mensen dat zorg nodig heeft. Daarom hebben we niet de mogelijkheid om zorg op dezelfde manier te blijven geven.” Een oplossing ligt volgens de minister bij het bouwen van 40.000 nieuwe verpleegzorgwoningen, maar die voorzieningen worden pas in 2030 gerealiseerd.

Zorg slimmer organiseren

Zelfredzaamheid van ouderen is niet vanzelfsprekend. De ouderenzorg kampt onder andere met personeelstekort, oplopende wachtlijsten en woningtekorten. Minister Helder stelt dat we zorg slimmer moeten organiseren, om verpleeghuisplekken te handhaven. Daarom vraagt Vitalis familie en mantelzorgers om bij te springen. En niet alleen voor de leuke dingetjes. Helpen met het douchen, aankleden opruimen en afwassen behoren ook tot de taken waarbij de Brabantse woongroep ondersteuning vraagt.

Zorg door mantelzorgers, vrijwilligers en studenten

„Natuurlijk blijven wij ons hard maken om uw naasten de zorg te geven die zij nodig hebben”, schrijft Vitalis in de oproep. „Maar dit kunnen wij niet alleen. Zorg en ondersteuning moeten veranderen. We moeten kritisch kijken wat er door een professional gedaan moet worden en wat gedaan kan worden door bijvoorbeeld mantelzorgers, vrijwilligers en studenten.”

Ga naar de website van Reflectie ZorgKracht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.